1. Du försöker nå alla
I princip alla företag vill nå många och sälja till så många som möjligt. Känner du igen dig i att säga ”alla är vår målgrupp” så är det här tipset för dig. Genom att vilja nå så många som möjligt riskerar budskapet ofta att bli för brett.
Tips: Bestäm vem du vill prata med. Vad behöver de hjälp med? Prata direkt till den personen i allt du gör. Det är större chans att de köper av dig om de känner sig personligt träffade.
2. Inget fokus på problemlösning i erbjudandet
Många företag kommunicerar sina erbjudanden genom att lista vad de gör eller säljer, men glömmer att koppla det till kundens verkliga behov. Det är inte tjänsten i sig som gör att någon köper utan det är problemet den löser.
Tips: Ställ dig frågan “Vilket problem har vår kund som vår produkt eller tjänst löser?” och formulera sen kommunikation efter det.
Exempelvis: “Har du svårt att hinna med och genomföra marknadsföringen? Vi tar hand om det, så du kan fokusera på att driva ditt företag.”
3. Det spretar åt alla håll & kanter
Hemsidan ser ut på ett sett, inlägg i sociala kanaler på ett annat och offerten på ett tredje. Olika färger, olika typsnitt, olika ton skapar ett rörigt och oenhetligt intryck för mottagaren. Ta Arla som exempel. Deras kommunikation är konsekvent i alla kanaler, vilket skapar stark igenkänning.
Tips: Bestäm hur det ska se ut och var konsekvent i allt som görs. Bestäm även hur du vill att företaget ska låta. Skriv alltid likadant, på webb, i sociala medier och i mejl.
4. Du saknar en plan
Utan någon plan blir saker gjorda när det finns tid, och i småföretag är tiden knapp (tro mig, vi vet!). Men levande material, det vill säga inlägg, blogg och nyheter är viktiga komponenter för att visa kunden vem företaget är och vad de kan få hjälp med. Det hjälper även till att bygga långsiktigt förtroende och tillit.
Tips: Gör en enkel plan. Bestäm vad du ska publicera, när och var.
5. Du har samma call to action
En call to action (CTA) är det du vill uppmana dina kunder att göra. Nu tänker du säkert: ”Jag vill att de ska köpa”. Såklart, det vill vi alla. Men jag vill utmana dig till att se över dina CTA och fundera på om de kan brytas ner till olika. För köpprocessen är olika, människor är olika och texterna på din hemsida eller inlägg säger olika saker. En CTA bör vara kopplad till den text läsaren precis har fått ta del av.
Tips: Använd olika CTA (visuella där det passar) som är anpassade efter det du vill att kunden ska göra efter de har läst en viss text. En CTA kan vara allt från ”Boka möte” till ”Läs mer”.